Zoeken:  
Een blik in de omgeving

Z’eiland Heegermeer ligt aan het Heegermeer, centraal in het waterrijke merengebied van Friesland. Op een steenworp afstand van ons eiland ligt het plaatsje Heeg. Niet meer dan een dorp, maar aardig genoeg voor een wandeling of een paar boodschappen.

Het accommodatieschip ‘In Dubio’ ligt bij stationair gebruik, afgemeerd aan ons eigen eiland. Wanneer ‘In Dubio’ als zelfstandige accommodatie gebruikt wordt ligt deze afgemeerd helemaal aan de oostkant van het eiland, bij gebruik als accommodatie uitbreiding van ‘De Boerderij’ zal deze hiernaast liggen.
De ligging op en aan een eiland houdt inderdaad in dat er aan alle kanten water is. Toch is het eiland niet meer dan enkele tientallen meters van de wal verwijderd. De gunstige ligging van het eiland is een groot voordeel: het is hier niet nodig om door windstille slootjes te ‘bomen’ want het Heegermeer, verbonden met de Fluessen, ligt letterlijk om de hoek van de deur.

Aan de noordzijde is ons eiland door slechts een kanaal gescheiden van de vaste wal. De oversteek geschiedt met een pontje dat door de groepsleden zelf bediend wordt. Voor het overzetten van grotere groepen in kortere tijd kunnen we een tweede boot inzetten. Sinds 2010 beschikken we ook over een ponton om fietsen, bromfietsen, kleine karretjes en grotere spullen over te zetten.
De zuid- en de westkant van ons eiland zijn direct gelegen aan het Heegermeer dat ongemerkt overgaat in de Fluessen. Alles bij elkaar een uitgestrekte plas water, twaalf kilometer lang en twee kilometer breed. Bereikbaar zonder dat u gestoord wordt door bruggen, sluizen of smalle slootjes.
De andere Friese meren, door vele kanalen verbonden, zijn vanuit Heeg uitstekend bereikbaar. Zo heeft u heel Friesland als vaargebied. Voor het maken van een dagtocht kunt u varen naar de plaatsjes Woudsend, Gaastmeer, Oudega, Workum, Langweer, IJlst, Balk, Sloten en met goed weer zijn ook nog wel Sneek, Lemmer en Stavoren te bezeilen.
Ook voor kleinere schepen en kano’s zijn er mogelijkheden op het prachtige poelengebied en de kleine slootjes.

Aan ons eiland kunnen voldoende schepen aanleggen. Zowel bij ‘De Boerderij’ aan de westkant als bij de ‘In Dubio’ aan de oostkant is een haven voor zeilboten. Bovendien is er nog aanleggelegenheid genoeg voor grotere schepen.

Print page