Zoeken:  
Actueel

 

Laatste update: 26 mei 2018.

Routewijzigingen:

Onze route A is op zich ongewijzigd maar de omgeving is wel veranderd. De loodsen en woonhuizen van v/h jachthaven Foekema zijn gesloopt. De oude haven is gedempt. En inmiddels is er een nieuwe waterpartij aangelegd. Het voorheen grote parkeerterrein van het dorpshuis is middels een wat merkwaardige bomenbak in twee kleinere parkeerterreinen gedeeld. Op het deel van het parkeerterrein dat het dichtst bij ons is, liggen grasstenen. Dat zijn parkeerplaatsen maar het lijkt of je op het gras staat. De capaciteit van de parkeervoorziening is nu verminderd. de gemeente heeft toegezegd dat er weer een uitbreiding van die capaciteit in het verschiet ligt. Maar wanneer???

Onze route B heeft in 2016 aan het eindpunt een geheel ander uiterlijk en een licht gewijzigde rijroute gekregen. Toen is het parkeerterrein en de rijbanen weer onder alle wildgroei vandaan gehaald. Er is nu weer een ongekend uitzicht. Na jarenlang een weelderig groen is het nu een kale vlakte. Begin 2019 zullen daar op enig moment huizen worden gebouwd en de parkeerinfrastructuur zal worden veranderd. We houden u op de hoogte.

Nieuw dak en zonne-energie:

Eind 2016 is het grootste deel van het boerderijdak (zuid- oost- en noordzijde) vernieuwd. Aan de binnenzijde is geen verschil te zien, dat is nog als vanouds (sinds 1920). Aan de buitenzijde is de isolatie en de panlattenconstructie vernieuwd en zijn de oude dakpannen (die na bijna een eeuw toch echt begonnen op te lossen) vervangen door moderne aluminium dakpanplaten. Het aanzien is veel strakker maar het verschil tussen deze dakpanplaten en echte dakpannen is nauwelijks waarneembaar. We hebben voor deze platen gekozen vanwege de grotere waterdichtheid, betere stormbestendigheid en mindere daklast. (moderne nieuwe dakpannen wegen bijna twee keer zoveel als de oude uit 1920)

Aan de zuidzijde hebben we op het dak in totaal 45 zonnepanelen neer laten leggen. Deze kunnen in ongeveer de helft van onze elektriciteitsbehoefte voorzien. Daarnaast hebben we ook 10 vierkante meter zonneboilercollectoren laten plaatsen. In combinatie met een nieuw (en ook groter) buffervat hopen we een aanzienlijke besparing op gas te kunnen realiseren door op deze wijze gebruik te maken van de zonne-energie.

Al deze aanpassingen zijn niet voldoende om energetisch self-supporting te worden. We moeten dus nog steeds electriciteit en gas inkopen. We hebben gekozen om dat te doen bij Greenchoice (winnaar consumentenbond award 2016). Voor de electriciteit hebben we gekozen voor de inkoop van windenergie en het gas is zogenaamd "groen-gas". Dat wil zeggen dat er zoveel als mogelijk biogas gebruikt wordt en dat er voor het overige compenserende maatregelen genomen worden door greenchoice om CO2 te compenseren. Niets gebruiken is natuurlijk altijd nog beter maar naar ons idee moet het comfort van onze gasten er niet onder lijden.

Prijzen aangepast voor 2018:

Voor 2018 hebben we onze prijzen zo'n 2,5% verhoogd. De midweekprijs voor de Boerderij is extra verhoogd. We hebben nu wel de mogelijkheid in de prijslijst opgenomen om te kiezen voor een 4-daagse midweek. Ook voor 2019 verwachten we een prijsstijging door te moeten voeren. Daarnaast heeft de regering aangekondigd dat het lage BTW tarief van 6% naar 9% wordt verhoogd. Aangezien groepsaccommodaties en maaltijden onder dit lage tarief vallen is voor 2019 een extra prijsverhoging te voorzien.

Lesauto's?

In de bestickering van Z'eiland Heegermeer rijdt er een lesauto rond. Deze rijlessen zijn een activiteit van de Emma Versloot (oudste dochter van Hannah en Leo). Voor direct contact met Emma voor rijlessen in Heerenveen en omstreken bel je  0513-853 197. Ook Leo geeft rijlessen in Sneek e.o. Leo rijdt echter ook in een automaat met de foto's van de Boerderij en de In Dubio op de flanken.